Tratamentul cicatricelor

Tratamentul cicatricelor

Excizarea cicatricilor

Natura cicatricelor poate fi foarte diferitã, de aceea tratamentul se va alege diferentiat in functie de pacient.

Tratamentul prin Radiochirurgie.

Aceasta forma de tratament reprezintã cea mai avansata formã de chirurgie. Prin utilizarea undelor radio de înaltã frecventã se realizeazã incizii fine, rapide, cu sângerare minimã care nu traumatizeazã tesutul ce împrejmuieste zona tratatã. Acest lucru este posibil întrucât unda radio de înalta frecventã actioneazã la nivelul apei din tesut, aceasta absorbind energia undelor crescând astfel presiunea intracelulara si dilatându-se moleculele de apa, care apoi se volatilizeaza si prin caldura/aburul emanat prin acest proces realizeaza si o coagulare eficienta, nedistrugând tesuturile adiacente. Acesta este si motivul pentru care prin aceasta metoda se pot opera cicatrice si la nivelul decolteului, fetei sau gâtului.

Tratamentul cu LASER

Existã o multitudine de aparate Laser care au bineînteles indicatii diferite. Cicatricele care se pot trata cu Laser sunt cele elevate, consistenta dura, de culoare rosie (bine vascularizate) si care încã sunt pruriginoase ( prezintã mâncãrime). Daca asa numitii cheloizi sunt încã activi, acestia vor fi tratati dupã principiul fototermolizei selective cu un aparat LASER sau lumina intens pulsata- aparate IPL (de ex. QUANTUM SR). Prin aceste metode se închid selectiv vasele de sânge care alimenteaza cheloizii oprind astfel pe moment sau permanent cresterea acestora. Pentru tratare cicatricelor ce se formeaza pe fata dupa o Acnee excoriee de exemplu se vor folosi metode ablative precum un Laser CO2 sau Er:YAG Laser.

Cu toate ca exista la multi dintre pacienti credinta ca folosind aparatul Laser dispare orice cicatrice trebuie sã informãm cã în unele situatii chirurgia unor cicatrice este preferatã tratamentului Laser. Metoda noastrã chirurgicala prin folosirea a tehnici de sutura intra- si subdermice, este o premisa ideala pentru realizarea unei cacatrice estetice.

Metode clasice

Si metodele clasice de tratament se folosesc cu scucces în functie de indicatie, eventual împreunã cu una din metodele mai sus amintite. ( injectii intrelezionale cu cortizon sau cu 5- fluorouracil, folii de silicon)

dsafsd