Excizarea Cicatricelor

Tratamentul cicatricelor

Natura cicatricelor poate fi foarte diferita, de aceea tratamentul se va alege diferentiat in functie de pacient.

Tratamentul prin Radiochirurgie.

Aceasta forma de tratament reprezinta cea mai avansata forma de chirurgie. Prin utilizarea undelor radio de inalta frecventa se realizeaza incizii fine, rapide, cu sangerare minima care nu traumatizeaza tesutul ce imprejmuieste zona tratata. Acest lucru este posibil intrucat unda radio de inalta frecventa actioneaza la nivelul apei din tesut, aceasta absorbind energia undelor crescand astfel presiunea intracelulara si dilatandu-se moleculele de apa, care apoi se volatilizeaza si prin caldura/aburul emanat prin acest proces realizeaza si o coagulare eficienta, nedistrugand tesuturile adiacente. Acesta este si motivul pentru care prin aceasta metoda se pot opera cicatrice si la  nivelul decolteului, fetei sau gatului.

Tratamentul cu LASER

Exista o multitudine de aparate Laser care au bineinteles indicatii diferite. Cicatricele care se pot trata cu Laser sunt cele elevate, consistenta dura, de culoare rosie (bine vascularizate) si care inca sunt pruriginoase ( prezinta mancarime).
Daca asa numitii cheloizi sunt inca activi, acestia vor fi tratati dupa principiul fototermolizei selective cu un aparat LASER sau lumina intens pulsata- aparate IPL (de ex. QUANTUM SR). Prin aceste metode se inchid selectiv vasele de sange care alimenteaza cheloizii oprind astfel pe moment sau permanent cresterea acestora.
Pentru tratare cicatricelor ce se formeaza pe fata dupa o Acnee excoriee de exemplu se vor folosi metode ablative precum un Laser CO2 sau Er:YAG Laser.

Cu toate ca exista la multi dintre pacienti credinta ca folosind aparatul Laser dispare orice cicatrice trebuie sa informam ca in unele situatii chirurgia unor cicatrice este preferata tratamentului Laser. Metoda noastra chirurgicala prin folosirea a tehnici de sutura intra- si subdermice, este o premisa ideala pentru realizarea unei cicatrice estetice.

Metode clasice

Si metodele clasice de tratament se folosesc cu scucces in functie de indicatie, eventual impreuna cu una din metodele mai sus amintite. ( injectii intrelezionale cu cortizon sau cu 5- fluorouracil, folii de silicon)